Verbinding maken met Toon van buiten huis

Het is natuurlijk erg handig als je thermostaat buiten huis ook kunt bedienen. Hierdoor kun je op het moment dat je naar huis gaat van, bijvoorbeeld, je werk, alvast de thermostaat inschakelen zodat het lekker warm is als je thuis komt.
Ook als net van huis weg bent en je twijfelt of je de thermostaat wel omlaag hebt gezet, is het handig om dit te kunnen bekijken.

Meestal hebben de bedrijven van allerlei domotica producten, en zo ook de Eneco, hier voor servers draaien in ‘de cloud’ waarmee zowel de Toon thermostaat als de app verbinding maken. Het bedienen van de Toon op afstand (niet thuis) zit alleen inbegrepen bij een abonnement bij Eneco.
Dit is helaas voor een paar hobbyisten niet makkelijk te realiseren. Denk hierbij onder andere aan de kosten en beveiliging.

Wel zijn er een paar andere dingen mogelijk om toch op afstand je Toon thermostaat te bedienen. Hieronder heb ik een paar mogelijkheiden uiteen gezet.

VPN

De meest gebruikte en een relatief veilige methode is om een VPN op te zetten naar huis. Hoe dit moet is helaas voor iedereen anders.
Er zal hiervoor thuis een pc of server permanent aan moeten staan. Voorbeelden hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn een Raspberry Pi, Synology/QNAP NAS of wellicht een Linux of Windows server.
Een voorbeeld voor het opzetten van een OpenVPN verbinding naar een Raspberry Pi is hier te vinden maar er zijn genoeg handleidingen op internet te vinden hoe dit opgezet kan worden.

Poort open zetten

Het is mogelijk door een poort op de router open te zetten, via internet/buiten huis, de Toon te bedienen. Dit raden wij echter niet aan omdat de Toon geen ondersteuning heeft voor authenticatie (gebruikersnaam en wachtwoord) waardoor, in theorie, iedereen op internet de thermostaat in huis kan bedienen en de verwarming kan aanpassen!
Mocht je dit toch willen dan moet in de router poort 80 opgen gezet worden naar de Toon. Elke router heeft zijn eigen software en manier waarop dit ingesteld kan worden. Een instructie voor een KPN Experia V10 staat hier, Ziggo heeft het netjes verzameld hier, Tele2 hier enzovoorts.

Reverse proxy

Het is helaas niet mogelijk bij Toon om authenticatie (gebruikersnaam en wachtwoord) te vereisen. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Nginx of Apache en daar een reverse proxy mee op te zetten, is het wel mogelijk om een gebruikersnaam en wachtwoord te vereisen.

Ook kan kun je Nginx of Apache zo instellen dat een extra header vereist wordt bij elk verzoek wat naar de Toon gaat.
Meer informatie hierover is op internet te vinden, bijvoorbeeld hier